Mijnwebpartner Artikel Blog
Zakelijk

Verschillende soorten van de OR cursus

Een ondernemingsraad kan op verschillende manieren vorm nemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het een groot of een klein bedrijf betreft, maar ook de samenstelling en taak van de OR kan veranderen. Dit zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de OR cursus. De OR cursus behandelt bijvoorbeeld de volgende begrippen:

–          GOR

–          COR

–          OR

–          EOR

Hier onder zal enige uitleg te vinden zijn als een korte introductie op de stof die aan bod komt bij de OR cursus. Zo is het mogelijk een indruk te krijgen van de inhoud van de lessen. Natuurlijk wordt de theorie ook met voldoende praktijkervaringen afgewisseld.

GOR, COR, OR en EOR

Een bekende vorm die aan bod komt tijdens de OR cursus is de GOR. Dit staat voor groepsondernemingsraad en houdt in dat er verschillende bedrijven samen zijn gevoegd binnen een enkel concern. Het gaat hier dan ook vaak over internationale bedrijven. Het kan lastig zijn deze verschillende elementen te integreren, maar met de juiste training kan het ook heel veel opleveren. Ten tweede is er de COR. Dit slaat op de centrale ondernemingsraad. Dit is een overkoepelend orgaan voor verschillende bedrijven en deze kan weer onderverdeeld worden in verschillende commissies om het overzicht te bewaren en activiteiten te coördineren.

Praktische verantwoordelijkheden

Ten slotte kan er sprake zijn van een normale OR of een EOR. Vooral deze laatste is interessant. Het gaat hier om een concern dat gevestigd is binnen de Europese Unie en over verschillende landen verspreid is. Interessant genoeg komen hier weer andere regels, rechten en plichten bij kijken. Zodoende kan een aantal theorie en praktijk lessen dus zeer goed helpen om een medewerker of werkgever voor te bereiden op de complexe realiteit van de verschillende raden, organen, instituties en zo voorts.

http://www.academy4-or.nl/or-trainingen/