Mijnwebpartner Artikel Blog
Image default
Bedrijven

Wanneer moet je een meterkast/groepenkast vervangen

We gebruiken allemaal stroom, en daar heb je een meterkast/groepenkast voor nodig. Maar in sommige gevallen is het nodig om de meterkast/groepenkast te laten vervangen. Een meterkast/groepenkast vervangen is nodig omdat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Als je je meterkast laat vervangen dan moet dit op de juiste manier gebeuren door een gekwalificeerde elektricien. Het vervangen van een meterkast is een lastige klus die je niet zomaar zelf kunt gaan doen. In een meterkast zitten heel veel belangrijke aansluitingen en leidingen. Als je een elektricien wilt inschakelen dan moet je erop letten dat het een goede elektricien is die weet wat hij doet. 

Verouderde meterkast

Als je een verouderde meterkast hebt dan wordt het sterk aangeraden om je meterkast te laten vervangen. Verouderde meterkasten zitten meestal in oudere huizen. Dit komt omdat oudere huizen meestal nog oude meterkasten hebben. Oudere meterkasten zijn veel minder veilig dan nieuwere meterkasten. Oudere meterkasten hebben meestal geen aardlek. Dit betekent dat de overtollige stroom die er in de meterkast binnen komt niet naar de grond kan worden geleid. Veel oude huizen hebben nog de zogenaamde stoppenkast. In principe biedt de oude stoppenkast genoeg bescherming. Maar het wordt toch aangeraden om de oude stoppenkast te vervangen voor een nieuwe groepenkast met installatieautomaten. Deze verhogen de beschikbaarheid, de veiligheid en het gebruiksgemak van uw installatie. 

Het uitbreiden van je meterkast

In sommige gevallen is het nodig om je groepenkast uit te bereiden, bijvoorbeeld wanneer je meer elektrische apparatuur in je huis krijgt. Je hoeft dan niet helemaal de groepenkast te vervangen, maar je kunt de groepenkast uitbreiden. Als je niet genoeg groepen hebt en je gaat te veel elektrische apparaten tegelijk gebruiken, dan zullen de zekeringen springen of uitslaan als je meer dan 16 ampère gebruikt.