Mijnwebpartner Artikel Blog
Image default
Onderwijs

Jezelf blijven ontwikkelen in het werkveld

Je bent al een aantal jaar bezig als leerkracht in het werkveld, maar zoekt nog wat extra uitdaging. Je houdt ervan om jezelf te blijven ontwikkelen en wilt dit graag aan andere mensen overbrengen. Als coach in het onderwijs leer jij andere leerkrachten beter te presteren in hun vak. Dit doen ze dan door zich te ontwikkelen en bewust te laten worden van de keuzes en stappen die ze maken.  

Een goede tactiek 

Om coach in het onderwijs te worden, leer je natuurlijk bepaalde technieken. Een van deze technieken is didactisch coachen. Didactisch coachen zorgt ervoor dat jij de leraar motiveert en aanmoedigt. Dit doe je aan de hand van feedback geven. Niet alleen de leraar heeft hier profijt van, maar ook de leerlingen die de leraar les geeft. De leraar leert namelijk deze manier van feedback geven over te brengen op zijn of haar leerlingen. Didactisch coachen is een van de dingen die je leert als coach in het onderwijs.  

Een leerproces 

Het is natuurlijk de bedoeling dat je als coach in het onderwijs op een professionele manier leerkrachten wat bijbrengt. Dit is een proces en dit moet je leren. Dit zal niet een hele opleiding van bijvoorbeeld vier jaar zijn, maar tien intensieve weken. Na deze weken ben je er klaar voor om zowel binnen je eigen werk als extern collega’s kennis bij te brengen.  

Wees kritisch naar jezelf 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het erg leuk vind om als leerkracht aan de slag te gaan, maar nog niet helemaal je weg hebt gevonden in de juiste manier van lesgeven. Het kan lastig zijn om hier te komen. Dit kan wellicht stress opleveren, wat in sommige gevallen kan leiden tot een burn out. Dit is niet wenselijk en zeker niet wat je zelf voor ogen had. Het is dus goed om je hiervan bewust te zijn. Ook al ben je een leerkracht in de economie, een leerkracht in geschiedenis of een leerkracht in techniek, er zijn altijd wel punten waar je tegenaan kunt lopen. Een coach in het onderwijs kan jou hierbij helpen.