Mijnwebpartner Artikel Blog
Bedrijven

Hoe schrijf je een SOP deel 2

 

Het optimaliseren van de structuur op uw werkvloer en de productieprocessen zodanig uit te voeren dat er maximale efficientie wordt behaald, kan er meer tijd worden gestoken in het optimaliseren van het productrealisatie proces en de efficientie hiervan. Met een SOP kan buiten deze 2 kenmerken nog meer worden behaald op het gebied van doelen. Zo kan er een ISO certificaat worden behaald binnen het bedrijf door slim gebruik te maken van een vergelijkbaar document en dit op een juiste manier uit te voeren. Structuur is in iedere situatie cruciaal, dus ook op de werkvloer binnen de industrie. Deze blog staat in het teken van het opmaken ven een SOP zodat er een betere structuur binnen het bedrijf behaald kan worden.

Een SOP Schrijven

In dit tweede deel van het schrijven ven een SOP gaan we de volgende 5 stappen uitleggen van de standaard operating procedure.

 

Stap 3: Vraag om input van uw werknemers


Een van de belangrijkste stappen om dit document op te stellen is het vragen om meningen en ideeën van uw werknemers.  Deze mensen zullen uw SOP bij gaan houden en daarom is het belangrijk dat zijn begrijpen wat er precies gebeurt en hoe dit aangepakt dient te worden. Het is daarom cruciaal om het team goed hierin te betrekken en tussentijds meerdere keren te vragen om feedback.

Stap 4: Definieer de reikwijdte


Het kan gebeuren dat de SOP waar u aan werkt afhankelijk is van andere teams, SOP’s of afdelingen om succesvol te worden afgerond. Het is belangrijk om zelf te bepalen of het voldoende is om zelf naar deze andere procedures te verwijzen of dat u ze moet toevoegen aan het huidige standaardducment voor deze operationele procedures.

Stap 5: Wie is de doelgroep van de SOP?

Bij het schrijven van een SOP is het belangrijk om rekening te houden met uw doelgroep en de voorkennis die zij hebben opgedaan. Schrijf dus in een taal die goed voor hun te begrijpen is.

Stap 6: Schrijf de standaard operating procedure

Schrijf een concept van de SOP en houdt er rekening mee dat u de volgende elementen hierin meeneemt:

– opstellen van een titelpagina

– inhoudsopgave

– de specifieke procedures beschrijven

 

Stap 7: Bekijken, testen, bewerken en herhalen

Controleer de opgemaakte standaard operating procedure iedere 6 tot 12 maanden. Zo kun je bepalen waar de procedure nog verbeterd kan worden en waar je eventuele wijzigingen in de huidige procedure in kaart kan brengen.

 

https://ezfactory.nl/standard-operating-procedure/