Het rijexamen verhalen

Het rijexamen verhalen

Het is voor jou bijna zover. Je bent voorbereid en helemaal klaar voor het praktijk rijexamen. Je wordt steeds meer nerveuser naarmate de dag dichterbij komt. Dan beginnen de verhalen. Iedereen wilt jou adviezen geven wat je moet doen. Of vaak willen er mensen mee naar de CBR om het na afloop te vieren. Vaak ben je daardoor erg gespannen waardoor je zakt als examenkandidaat.

Ons advies bij autorijschool in Utrecht

Neem de goede tips van je familie, vrienden en kennissen niet al te serieus. Van die goedbedoelde adviezen en tips word je meestal alleen maar zenuwachtige.

Je kunt beste duidelijk aangeven wanneer je last hebt van het rijden en wat je moeilijk vind en wanneer in dip komt te zitten. Hiervoor kan de instructeur  rekening met jou houden en extra tijd besteden aan bepaalde verrichtingen die je lastig vindt.

Paar voorbeelden op te noemen:

“Je moet overdreven kijken.”  

“Volgens mij zak je de eerste keer toch altijd!”  

“Je moet van tevoren zeggen dat je heel zenuwachtig bent.”  

“Je moet altijd 5 tot 10 km boven de maximumsnelheid rijden, want de eerste keer dat ik gezakt was, reed ik te langzaam!”

“Als je de spiegels wat naar boven kantelt, moet je overdreven je hoofd heen en weer bewegen om goed in de spiegels te kunnen kijken. Dan ziet de examinator dat je kijkt”

“Je moet grote oorbellen in doen.” “Dat leidt de examinator af”…

Uiteraard ontbreken ook de verhalen over de oorzaken van het zakken en de valsheid van de examinatoren niet:

Ik was gezakt omdat ik toevallig een keertje net even niet keek!”  

“Ze laten je toch zakken als er te veel kandidaten slagen.”  

“Ik ben gezakt omdat ik met file parkeren tegen de stoep stond!”

“Zij of hij praatte expres tegen me zodat ik fouten ging maken.”

“hij was chagrijnig en daarom liet hij/zij me zakken.”  

“hij liet me met opzet een straat in rijden waar ik helemaal niet in mocht!”

“Ik was gezakt omdat ik mijn ruitenwisser vergeten was aan te zetten”

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van excuses! De personen die de tips geven of hun belevenissen vertellen, weten zeker dat die overeenkomen met hun werkelijke ervaring tijdens het examen. Maar vaak wordt van de nabespreking van het examen met de examinator maar weinig onthouden. Je hoort alleen het woord ‘geslaagd’ of ‘gezakt’. Als het woord ‘gezakt’ valt, zal je tijdens de daaropvolgende 3 minuten in een nare dag zijn. Dit is een logisch gevolg na dit slechte nieuws, dus daarom kun je de tips en verhalen van anderen beter niet al te serieus nemen!

Examinator

En wat wil een rij examinator van je zien of niet? Examinatoren zijn niet altijd verschrikkelijk als men denkt. De rij examinatoren vinden het juist leuk wanneer er een examenkandidaat komt die wat talent in het rijden heeft, en verkeerssituatie begrijpt om gevaren te vermijden. Als ze zien dat je het autorijden snapt, laten ze je met alle plezier slagen. Ze kunnen iedereen wel laten zakken als ze heel kritisch zijn. Tenslotte rijdt echt niemand perfect. Het is niet de bedoeling dat je een tien haalt, maar dat je een voldoende haalt. Dat wil zeggen, wanneer je op de stoep staat met file parkeren, of de motor afslaat, of je vergeet één keer te kijken, het heus niet direct een verloren zaak is, hetgeen de meeste mensen dit toch beweren. Het een van belangrijkste is dat een examinator geen greep hoeft te zetten. Want dan ben je vaak direct gezakt. Een examinator bekijkt het hele examen en niet één onderdeel. Je zakt nooit op één klein foutje! Wij bereiden je goed voor, zodat je mentaal en fysiek lekker in je vel zit en daardoor je zenuwen beter de controle bent. Dan heb je een behoorlijke slagingskans.

Je rijbewijs halen Utrecht vergt veel tijd en inzet en doorzettingsvermogen. Het percentage kandidaten dat de eerste keer slaagt, ligt bij rijschool Troy Utrecht rond de 65 procent.

https://www.rijschooltroy.nl

About

View all posts by