Mijnwebpartner Artikel Blog
Muziek

Lekker overal naar de radio luisteren

Een lekker muziekje, daar worden de meeste mensen wel vrolijk van natuurlijk. En zeker tegenwoordig heb je meer dan genoeg om uit te kiezen. Het is kinderlijk eenvoudig om je eigen speellijst samen te stellen in programma’s zoals Spotify en Youtube, maar ook online radio is iets dat steeds meer aan het opkomen is.

Waar we, nog helemaal niet zó lang gelden, alleen nog maar radio luisteren konden via de ether, is radio nu steeds vaker digitaal. Dat heeft een aantal fijne voordelen. Ten eerste vergroot de digitalisering van de radio ook het aanbod zeer aanzienlijk. Waar voor de ether gold dat vol ook echt vol was, gaat er met internet radio eigenlijk niet zoiets op. Iedereen die wil kan een poging wagen. Dat vergroot natuurlijk wel de concurrentie voor de bestaande spelers, maar vergemakkelijkt wel de bestaande markt.

Op de ether ontstond door de beperkte plekken op de ether nog weleens wat wildgroei, ook wel piraterij gemaakt. Een plek op de ether koste natuurlijk ook geld en sommige radiomakers hadden daar geen zin in. Bovendien was het een risico, omdat er eigenlijk altijd ruimte vrijgelaten moest worden voor noodgevallen. Zo zenden schepen ook berichten uit via de ether en soms zat er dan net zo’n piratenzender op die frequentie. Je begrijpt dat dat best gevaarlijke situaties kan opleveren.

Met de digitalisering van de radio is dat verleden tijd. Geen gedoe meer op de ether en misschien herinner je je ook nog de problemen die je daar af en toe mee kreeg? Bij slecht weer stoorde je radio net zo hard mee, net als je televisie overigens voordat dit ook gedigitaliseerd werd. Of als je eindelijk de juiste frequentie had gevonden van je favoriete radiozender en dat iemand anders ‘m dan weer overzette. Die problemen zijn nu gelukkig allemaal verleden.

http://www.radioguide.fm