Mijnwebpartner Artikel Blog
Aanbiedingen

Doorbreek het taboe rondom mentale gezondheid

Op een bepaald moment in het leven komt één op de vijf mensen in aanraking met een mentale klacht. Net zoals wanneer je je polsbreekt en je gelijk naar de eerste hulp gaat, is het belangrijk dat een psychisch probleem zo vroeg mogelijk behandeld wordt, anders worden de klachten alleen maar erger. Het is belangrijk om een dergelijk probleem in een vroeg stadium te ontdekken, zodat hele ernstige problemen vermeden kunnen worden. Echter, het grote probleem rondom mentale klachten, is dat het nog steeds een soort taboe is om een depressie te hebben, slaapproblemen te hebben of een burn-out te hebben. Rondom fysieke problemen bestaat nauwelijks taboe, dus als je rug pijn doet, dan ga je gewoon naar de huisarts. Maar als je niet los komt van bepaalde gedachten, als je de hele tijd aan het piekeren bent, dan gaan de meeste mensen niet zomaar naar een huisarts. Dit taboe is heel schadelijk, omdat het ervoor zorgt dat mensen zich schamen voor psychische problemen en daardoor niet op tijd om hulp vragen. Dit taboe is ook schadelijk omdat mensen soms niet eens door hebben dat ze een mentaal probleem hebben, omdat er relatief weinig over bekend is. Als iemand zelf niet door heeft dat hij of zij mentale problemen heeft, dan is het belangrijk dat je als collega, vriend(in) of familielid let op je medemens. Er zijn een aantal dingen waaraan u een psychisch probleem kunt herkennen.

 

Allereerst wijst een gedragsverandering vaak op mentale problemen. Hoe je je gedraag is namelijk een weerspiegeling van hoe je je van binnen voelt. (Toegenomen) concentratieproblemen, het overmatig gebruik van alcohol, een ongezond voedingspatroon, slaapproblemen of wispelturigheid kunnen allemaal wijzen op mentale problemen. Wees daar dus alert op en als je het bij iemand anders ziet, probeer er dan over te praten met diegene. Verwijs hem of haar door naar een coach Wassenaar.

 

Ook een verandering in reactie en emotie kunnen veroorzaakt worden door psychische problemen. Bijvoorbeeld heftige reacties geven op kleine dingen, sneller geïrriteerd zijn en agressiviteit.

 

Dus, vraag hulp, zoek hulp en praat erover! Met je vrienden, familie of met een psycholoog Alphen.

https://piekerpoli.nl/