Mijnwebpartner Artikel Blog
Image default
Vervoer en transport

Je camper verzekeren, hoe ga je daarvoor het best te werk?

Een camper verzekeren lijkt op het eerste zicht misschien een koud kunstje te zijn, maar in de praktijk valt het toch net even allemaal wat minder goed mee. Het is namelijk zo dat je bij het afsluiten van een camperverzekering rekening dient te houden met tal van verschillende aspecten. In eerste instantie dien je bijvoorbeeld te denken aan het type basisverzekering omdat een camper een gemotoriseerd voertuig is, maar dat is nog lang niet alles. Ook andere factoren spelen namelijk een niet onbelangrijke rol zoals het feit of je de inboedel wil verzekerd hebben of niet. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over het verzekeren van je camper? Lees dan vooral snel verder!

Je camper verzekeren in de basis, wat zijn de opties?

De basisverzekering waar je bij een camper verzekeren voor moet kiezen verschilt eigenlijk niet ten opzichte van de gewone verzekering voor auto’s. Het spreekt namelijk voor zich dat een camper in eerste instantie nog steeds gewoon een gemotoriseerd voertuig betreft. Dit zorgt er onder meer voor dat je er rekening mee moet houden dat je minstens de wettelijk verplichte WA-verzekering dient af te sluiten. Wil jij graag een concreet beeld krijgen van de verschillende camperverzekeringen waar je in de praktijk een keuze uit kan maken? Dan is het de moeite waard om even het overzicht dat je hieronder aantreft grondig door te nemen. Zo zie je zeker niets over het hoofd.

1.) De WA-verzekering voor campers

De eerste mogelijkheid op vlak van je camper verzekeren is kiezen voor de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de meest voordelige basispolis waar je voor het verzekeren van een camper voor kan kiezen. De reden waarom de prijs van deze verzekering zo laag mogelijk is gelegen heeft te maken met het feit dat ze uitsluitend een dekking aanbiedt voor schade veroorzaakt aan derden.

Indien je kiest voor het afsluiten van deze camperverzekering zal je kunnen rekenen op twee concrete eigenschappen. In eerste instantie geldt voor deze verzekering dat ze beschikt over een laag prijskaartje. Zelfs met een beperkt budget is het dan ook perfect mogelijk om deze verzekering af te sluiten. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je slechts beperkt bent gedekt. De mogelijke schade die ontstaat aan jouw eigen camper zal dan ook op geen enkele manier worden gedekt.

2.) De WA+ beperkt casco verzekering voor campers

Je camper verzekeren is natuurlijk ook mogelijk door middel van de zogenaamde WA+ beperkt cascoverzekering. In de basis bestaat deze camperverzekering uiteraard eveneens uit de WA-dekking. Ze wordt echter nog aangevuld met verschillende andere dekkingen die zeer wenselijk kunnen zijn. Dit niet alleen wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om er even kort op uit te trekken met je camper, maar ook wanneer je een langdurige vakantie hebt geboekt. Enkele extra dekkingen waar je op kan rekenen bij het afsluiten van deze verzekering zijn de volgende:

 •  Brandschade en schade door een explosie;
 •  Glasschade met inbegrip van bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
 •  Schade als gevolg van joyriding met je camper;
 •  Schade die het gevolg is van inbraak of diefstal;
 •  Natuurgeweldig waaronder onder meer een storm;

Naast bovenstaande is zelfs een aanrijding met een wild, loslopend dier gedekt. De WA+ beperkt casco camperverzekering is dus duidelijk een zeer interessante verzekering die je op verschillende vlakken kan voorzien van een mooie zekerheid. Op vlak van prijs is ze bovendien netjes tussen de gewone WA-verzekering en de allrisk in gelegen.

3.) De WA+ volledige cascoverzekering voor campers

De meest complete verzekering waar je voor je camper verzekeren voor kan kiezen is de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering. Er wordt naar deze verzekering in de praktijk ook wel verwezen als zijnde de allrisk. In dit geval is er nog één extra dekking die wordt aangeboden boven op de polisvoorwaarden die reeds gelden voor de WA+ beperkt casco verzekering. Het gaat hierbij dan als vanzelfsprekend om de indekking van zelf veroorzaakte schade. Dit uiteraard met als voorwaarde dat de schade niet opzettelijk werd aangericht. Heb je net een zeer dure, nieuwe camper aangekocht? Of is er nog sprake van een lopende financiering? Dan is het altijd interessant om ervoor te kiezen om deze zeker nog even allrisk te laten verzekeren.

Belangrijke aandachtspunten bij een camper verzekeren

Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit één van de hierboven aangehaalde basisverzekeringen voor je camper zal je ook graag rekening willen houden met de andere belangrijke aandachtspunten die hiervoor gelden. Alleen maar een keuze maken tussen de bovenstaande opties is namelijk niet voldoende. Andere zaken waar je aandacht aan zal willen schenken zijn dan ook de volgende:

 •  Is er sprake van uitsluitend een Europese dekking of niet?
 •  Hoeveel dagen mag je aaneengesloten in het buitenland verblijven?
 •  Hoeveel kilometers mag je jaarlijks rijden met de camper;
 •  Is er sprake van een eigen risico en indien ja, hoeveel bedraagt ze?
 •  Hoe is de schade bij totaal verlies van het voertuig verzekerd?
 •  Hoe is de hulpverlening geregeld in binnen- en buitenland?

Eveneens niet onbelangrijk buiten bovenstaande is om rekening te houden met de inboedel van de camper. Voor heel wat mensen geldt dat ze er zomaar vanuit gaan dat deze inboedel door hun standaard inboedelverzekering is gedekt. Dat is echter niet juist. Standaard is het namelijk zo dat je bij een camper verzekeren veelal geen verzekering afsluit voor de inhoud van de camper. Deze valt dus ook niet onder de gewone inboedelverzekering. Wil je deze inboedel alsnog laten dekken? Dan is er doorgaans een speciale buitenshuisdekking vereist voor je inboedelverzekering. Dit is dus zeker een belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van een camperverzekering.

Let ook op het eigen risico bij een camper verzekeren!

De premie die je voor een camper verzekeren dient te betalen kan, afhankelijk van verschillende factoren, behoorlijk oplopen. Dit geldt niet in het minst wanneer er sprake is van een verzekering die wordt afgesloten voor een gloednieuwe, dure camper. Gelukkig is er nog het zogenaamde eigen risico. Veel verzekeringnemers zijn van mening dat dit een verschrikkelijk iets is. Het zorgt er namelijk voor dat je rekening moet houden met een bepaalde som geld die je uit je eigen portefeuille moet betalen. Dat is juist, maar ze kan je camper verzekeren ook aanzienlijk voordeliger maken. Het enigszins optrekken van het eigen risico kan de periodieke verzekeringspremie sterk verlagen.