Mijnwebpartner Artikel Blog
Gezondheid

Een bloedsuikermeter kopen

Mensen met diabetes moeten geregeld de bloedsuikesspiegel controleren, dit is eigenlijk het suikergehalte van het bloed. Dat moet best op een aantal momenten gebeuren: nuchter, dus wanneer de persoon nog niets gegeten of gedronken heeft buiten water, en anderhalf uur tot twee uur na een maaltijd. Voor diabeter patiënten is een bloedsuikermeter dus onmisbaar.

Hoe werkt zo’n bloedsuikermeter dan? Door een druppeltje vers bloed meet de bloedsuikermeter de bloedsuikerspiegel. Met een prikkertje of lancet wordt er een druppel bloed afgenomen dat op een speciale teststrip moet worden geplaatst. Die teststrip is voorzien van een chemische stof die reageert op suiker/glucose. De teststrip oftewel glucosestrip meet met deze biosensor de glucose in het bloed doordat de bloedsuikermeter de weerstand tussen de glucose en de chemische stof kan vertalen in een glucosegehalte. Dit gehalte kan dan afgelezen worden op het schermpje van de meter. Aan de hand van deze uitslag kunnen conclusies getrokken worden, bijvoorbeeld of er een wijziging van de medicijnen nodig is.

De bloedsuikerspiegel moet dus gemeten worden op verschillende momenten: nuchter en na een maaltijd. Dat komt omdat een maaltijd natuurlijk zorgt voor een veel hogere bloedsuikerspiegel. Maar tegenwoordig is er een groot assortiment aan bloedsuikermeters, voorzien van allerlei functies. Bij sommige apparaten is het zo niet meer nodig om bloed te prikken op een nuchtere maag, de gebruiker kan gewoon aangeven dat hij net gegeten heeft. Dan worden de glucosewaarden automatisch omgerekend naar de waarden die op een nuchtere maag gemeten worden.

Een bloedsuikermeter kopen is geen eenmalige kost, dat komt doordat de glucosestrips en lancetten regelmatig vervangen moeten worden. Bij de meeste bloedsuikermeters zijn er standaard enkele strips en lanceten aan de verpakking toegevoegd. Dat is niet altijd het geval en na een tijdje zijn ook deze aan vervanging toe. Het is dus belangrijk dat goed na te kijken bij de aankoop en op tijd bij te bestellen.

https://shopvoorgezondheid.nl