Mijnwebpartner Artikel Blog
Gezondheid

Roken of dampen, tabak of e-sigaret

Tabak

Het is zeer onwaarschijnlijk dat u nog nooit met tabaksproducten te maken heeft gehad. Daarom maar een paar woorden daarover. Tabak wordt al eeuwenlang geproduceerd. Het meest bekende product dat daarvan wordt gemaakt is de sigaret. Daarnaast zijn er de sigaar, het ‘sjekkie’ en het pijptabak.

De geschiedenis van de E-sigaret

De geschiedenis van de e-sigaret gaat feitelijk ver terug. Echter, pas in 1965 werd door de Amerikaan Herbert A. Gilbert voor de ‘smokeless non-tobacco cigarette’ patent aangevraagd. Dat resulteerde evenwel niet in de commercialisatie ervan. Pas sinds 2004 is de e-sigaret op de markt in het westen. In de eerste instantie leek de e-sigaret veel op de ‘echte’ sigaret met tabak. Inmiddels zijn de e-sigaretten in veel vormen te krijgen.

Huidige e-sigaret

De e-sigaret is een apparaatje, waarin een vloeistof, de e-liquid, elektrisch wordt verdampt. Het bestaat uit een verstuiver, een stroombron zoals een batterij en een houder voor de vloeistof. De gevormde damp wordt ingeademd. Men praat dan ook niet van roken maar dampen. E-sigaretten zijn verkrijgbaar als wegwerpproduct en als navulbaar. Ze zien er niet perse meer uit als een tabaksproduct, zoals een sigaret, sigaar of een pijp. Ze hebben tegenwoordig de vorm van gekleurde pennen, schroevendraaiers, harmonica’s, etc. Ze worden meer accessoires, die leuk zijn om te hebben. Zoals in bijvoorbeeld het geval van een bril, wordt de vorm van de e-sigaret niet zomaar gekozen. Zowel de e-sigaret als de e-liquid moeten passen bij je smaak. Daarnaast speelt bij de keuze van een e-sigaret, de hoeveelheid damp die wordt geproduceerd. Als het om de nicotine gaat, bedenk dan dat het lichaam uit de damp niet zoveel nicotine kan opnemen als uit sigarettenrook.

De vloeistof

Behalve de vorm van de e-sigaret is ook de gebruikte e-liquid een persoonlijk keuze. De vloeistof geeft de smaak aan de damp. De hoofdbestanddelen van de vloeistoffen zijn propyleen, glycol, glycerine en/of polyethyleenglycol. Daaraan worden smaakstoffen, zoals bijvoorbeeld van fruit, chocolade, cola, menthol en tabak toegevoegd. Ook zijn er vloeistoffen, die erop gericht zijn om in de nicotinebehoefte voorzien.

Verkoopkanalen

In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kun je op steeds meer plaatsen terecht voor e-sigaretten. Naast tabakszaken worden ze aangeboden in gespecialiseerde dampshops of e-smokeshops. Laatstgenoemde winkels hebben vaak een ruim assortiment van e-sigaretten en e-liquids. Zoals zoveel producten kunnen e-sigaretten en e-liquids ook bij webwinkels worden gesteld.