Mijnwebpartner Artikel Blog
Woning en Tuin

Snoeien van uw vlinderstruik

De vlinderstruik is een prachtige heester waar veel bijen, vlinders en andere insecten op afkomen. Deze heester is uitermate geschikt voor een diervriendelijke tuin en is verkrijgbaar in vele kleuren en hoogtes. Het is aan te raden om de vlinderstruik jaarlijks te snoeien en te bemesten om de heester jong en gezond te houden. De beste periode om de vlinderstuik te snoeien is het vroege voorjaar, na de nachtvorsten. Als u een wat lagere vlinderstruik wilt kunt u alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen. Het is het beste om boven een zijscheut te zagen omdat hieruit nieuwe twijgen uit ontstaan die dat jaar weer zullen bloeien. Wanneer u de voorkeur geeft aan een iets hogere struik dan kunt u ook een gestel van oudere takken behouden. In maart snoeit u alle dunnere takken die vorig jaar gegroeid zijn af. Hierdoor zal de struik hoger opgroeien. Het kan even duren, maar aan het eind van de gesteltakken komen weer nieuwe scheuten die datzelfde jaar weer zullen bloeien.

Coniferen snoeien

Om uw conifeer gezond en verzorgd te houden is het van belang coniferen regelmatig te snoeien. Deze planten groeien snel en dit kan er onverzorgd uit komen te zien. Wanneer u de conifeer niet snoeit is de kans aanwezig dat de conifeer beschadigd raakt. Deze wordt dan bruin en kan zich niet meer herstellen. Daarom is het verstandig om 2 keer per jaar coniferen te snoeien.

De eerste snoeibeurt kunt u het beste uitvoeren in het voorjaar. Het tweede snoeimoment kan het beste in het najaar plaatsvinden. De tweede snoeibeurt is van belang om ervoor te zorgen dat de coniferen zich aansterken voor de wintermaanden. Wanneer u gaat snoeien is het raadzaam om de conifeer oppervlakkig te snoeien. In vaktermen wordt dit “het scheren van coniferen” genoemd. Bij het scheren worden alle takken die het meest uitsteken gesnoeid. Zorg er daarnaast voor dat jonge takken zich ontwikkelen. Knip daarvoor de dikke takken weg. Bekijk vervolgens de conifeer van een afstand en bepaal of de conifeer de juiste vorm heeft gekregen.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/coniferen-snoeien/