Wandeling rond de Oostelijke Ourthe

Vandaag nodig ik natuur- en uitgestrekte landschapsliefhebbers uit om 15 kilometer aan prachtige paden in het hart van de hoge Ardennen te verkennen. In België zijn er nog enkele plaatsen die hun vroegere glorie en charme tonen. De vallei van Thethe East bij Gouvy maakt er deel van uit.

De Oostelijke Ourthe

Als ik je vertel over de winter, hoef je je het sneeuwtafereel niet voor te stellen. In de ochtend, als alles nog bevroren is van de nacht, is het moeilijk voor de natuur om bij te komen van de koude slaap. Terwijl de ochtend verstreek, onthulde de zon zich langzaam. De vorst verdwijnt pas als de eerste zonnestralen opkomen.

Het ligt op een steenworp afstand van Gouvy in het oosten van de Ourthe in het oosten van de provincie Luxemburg. De onberispelijke wildernis mondt uit in het meer van Nisramon, waar het het westen en de beroemde zijrivieren van de Maas vormt.

Voor dit onvermijdelijke einde passeerden we eerst de vijver van Cherapont en begonnen toen te lopen. Dit kleine dorpje werd door de goede ligging een toeristische trekpleister, er was toen maar een molen.

De route

Deze route maakt deel uit van GR57, en we begonnen aan een rondrit door de “Otter Valley”. De stad Gouvy staat vol met bewegwijzerde paden, en er zijn meer dan 300 kilometer aan wandelpaden die door het natuurreservaat Hoge Ardennen lopen. Deze wandelroutes richten zich op plekken waar natuur en attracties opvallen, zoals beschermde gebouwen van gemeenten.

De eerste bocht in het oosten van Thethe is slechts twee meter breed, maar zijn charme is fascinerend. De Ardennen hebben veel verrassingen verstopt, wat totaal onverwacht is. Zodra we de parkeerplaats verlaten en uitkijken over de vijver, gaan we direct het natuurgebied in, in de prachtige afgelegen vallei. Het reservaat is in 1985 opgericht om de rijke fauna te beschermen. Na de eerste stap hebben we gemerkt dat we ons in het beverveld bevinden. De bomen vertoonden sporen van bevers en mijn liefde voor de natuur nam het over. Ik kan het niet helpen, maar stel me dieren voor … Waar zullen ze heen gaan? Ik ben op zoek naar aanwijzingen, op zoek naar aanwijzingen …

Vanuit geologisch oogpunt heeft de typische Aden-vallei nog steeds sporen van overexploitatie van hellingen die geschikt zijn voor het op grote schaal planten van cederbomen. Op de bodem werd echter geen moeite gespaard om de visrijke rivier vredig te laten stromen. De vochtige oevers en de overvloedige begroeiing maken het een ideale plek voor zeldzame soorten.

In het voorjaar zie je een golf van kleuren op het gras door verschillende planten en prachtige vlinders. Door het beheer en onderhoud van het natuurgebied is dit zeldzame fenomeen bewaard gebleven. Als je hier loopt, begeef je je op een buitengewoon paradijs van rijkdom, wat essentieel is voor respect.

Na enkele mooie passages op de brug te hebben gepasseerd, keren we terug naar Retigny en genieten we van het mooie en heldere zicht op de hoge Ardennen. De wind waait, maar de zon is er ook … We besloten een hangmat op te hangen en te genieten van een moment van rust en lekker eten.

Ik hou van de momenten waarop ik loop: ga zitten en rust uit, draag lokale producten in mijn rugzak en proef bier dat in nabijgelegen steden en dorpen wordt gebrouwen, alleen of met vrienden.

Na deze heerlijke rust gaan we verder naar het Ardense dorp onderaan, passeren het dorp en gaan verder naar twee andere pittoreske gemeentes Cherin en Sterpigny. Men kan veel typische Ardense stenen gebouwen bezoeken, die meestal wit zijn geverfd.

Daarna daalden we af langs de landweg naar een plaats genaamd “Beleu”, waar we opnieuw de typische bos- en landelijke sfeer van de Ardennen bereikten.

Na een paar stappen naar Renglez, bereikten we eindelijk Cherapon, waar we onze auto vonden. Loop langs “Into The Wild” -begin langs het water is inderdaad een geweldige vondst …

De ongerepte natuur van de Ardennen is een schat. Een echte goudklomp moet op het pad blijven en alleen door de ogen worden gewaardeerd om te worden bewaard. Gaan wandelen!

wandelen langs de ourthe

https://www.dergatsjev.be/2020/08/wandeling-ardennen-wandelroutes-mooiste.html

About

View all posts by