Mijnwebpartner Artikel Blog
Image default
Kinderen

Waarom is voorlezen van belang?

Jonge kinderen worden vaak voorgelezen door hun ouders. Dit zijn vaak peuters en kleuters. Uit onderzoek blijkt echter dat is beter is om hier zo vroeg mogelijk al mee te beginnen. In de eerste paar jaren kan je al beginnen met het voorlezen. Dit zorgt ervoor dat het kind sneller zal leren en later minder moeite zal hebben met bijvoorbeeld lezen en schrijven. Zodra het kind zelf al kan lezen, is het altijd handig om nog voor te blijven lezen. Dit kan helpen met het verbeteren van de taal. Uiteraard is lezen super leuk, maar het heeft ook grote voordelen. Een gepersonaliseerd voorleesboekkan deze voordelen stimuleren.  

Lezen boost het zelfvertrouwen 

Een gepersonaliseerd voorleesboek heeft de naam van het kind als personage of er worden foto’s in gebruikt. Wanneer een kind zichzelf ziet in een boek, zal dit een sterk effect hebben op ze. Ze krijgen het idee dat ze erbij horen en dat zij belangrijk zijn. Dit helpt kinderen enorm om meer te gaan lezen. Wanneer zij de hoofdrol in het boek hebben, kunnen ze hun ogen bijna niet geloven. Ze zullen met meer interesse en belangstelling leren lezen. Verder zullen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Als er inkinderboeken met naambepaalde eigenschappen worden genoemd, zullen ze het besef krijgen dat zij hier ook over beschikken.  

Een sprong in de taalontwikkeling 

Gepersonaliseerde boeken zorgen voor meer motivatie om te leren lezen. Als kinderen meer geïnteresseerd zijn in het verhaal, zullen ze sneller nieuwe woorden en kennis opnemen. Onderzoek wijst erop dat kleuters meer onthouden van een boek die gepersonaliseerd is, ze kunnen er langer over doorgaan. Verder blijkt het ook zo te zijn dat de woordenschat een enorme sprong maakt ten opzichte van boeken die niet gepersonaliseerd zijn. Het zorgt dus voor een betere ontwikkeling voor de taal, dus opbouw van zinnen, het onthouden van woorden, dus de woordenschat en het spellen van woorden.  

Meer ontwikkeling voor empathie 

Het medeleven van kinderen wordt gevormd door verschillende verhalen. Door uit meerdere boeken te lezen, zullen kinderen gevoelens en gedachten beter begrijpen. Wanneer je helemaal in een boek opgaat, is je brein op een bepaald niveau betrokken bij de personages; je gaat als hen denken. Dus wanneer kinderen de hoofdpersoon zijn, ervaren zij letterlijk wat er wordt meegemaakt. De gebeurtenissen in het boek zorgen ervoor dat kinderen ook in het dagelijks leven openstaan voor nieuwe dingen. Denk aan andere mensen helpen en probleemoplossend denken. Verhalen die iets moraal bevatten, maken leren lezen makkelijker voor een kind. Dit komt doordat ze alles visualiseren via zichzelf.  

 

https://bimibooks.nl/gepersonaliseerd-voorleesboek/