Mijnwebpartner Artikel Blog
Image default
Kinderen

Zadelpijn: wat is het en hoe voorkom je het?

Zadelpijn: wat is het en hoe voorkom je het?

Zoals de naam al doet vermoeden, is zadelpijn pijn of ongemak in de delen van je lichaam die het zadel raken. Het kunnen je ‘zitbotten’ zijn of in meer agressieve rijhoudingen het perineum, het gebied tussen je anus en geslachtsdelen. Ook wanneer je binnenste dijen heen en weer tegen het zadel wrijven, kun je last krijgen van schuren. Het is niet zo dat zadelpijn alleen voorkomt bij professionele wielrenners die uren op het zadel zitten, zoals tijdens een wedstrijd of een MTB-route. Zadelpijn kan elke fietser overkomen, en dat is niet leuk.

Oorzaken van zadelpijn

Het meest voorkomende type zadelpijn is een geïnfecteerd haarzakje, folliculitis genaamd, of een steenpuist. Geïnfecteerde follikels veroorzaken meestal kleine zweertjes die snel genezen, maar steenpuisten kunnen snel erg groot worden als ze niet worden behandeld, en je moet een arts raadplegen omdat ze vaak antibiotica nodig hebben. Druk van je lichaamsgewicht op het zadel, wrijving door de constante trapbeweging, vocht door zweet, een verhoging van de temperatuur en een afname van de bloedstroom kunnen de perfecte omgeving voor pijn en zweren creëren.

Pas je fiets aan als zadelpijn preventie

Je fiets moet goed passen. Als je zadelhoogte en stuurhoogte/bereik niet goed zijn, is het mogelijk dat je gewicht niet gelijkmatig wordt verdeeld of dat je te veel schommelt in het zadel, wat oncomfortabel kan zijn. Beenlengteverschillen zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van zadelpijn die een professionele bikefit zou moeten kunnen herkennen.

Goede zadelkeuze om zadelpijn te voorkomen

Elk achterwerk is uniek, maar er is altijd een zadel dat bij je past. Laat je niet misleiden door te denken dat grote en gevoerde zadels het meest comfortabel zijn; soms bieden ultralichte, dunne zadels het meeste comfort. Aarzel niet om te experimenteren met enkele van de meer excentrieke zadel ontwerpen, aangezien uitsparingen, dubbele gaten en kanalen allemaal kunnen helpen om de druk te verlichten. Houd er echter rekening mee dat eventuele verplaatste druk ergens anders moet worden gedragen. Een fatsoenlijke fietsenwinkel laat je op verschillende zadels zitten en heeft misschien zelfs een mal om je te helpen bij het kiezen van het meest comfortabele zadel. Bovendien zal je zadel ‘infietsen’ en zich zachtjes aan je aanpassen naarmate de tijd verstrijkt. Daarnaast heb je ook een tote bag met rits nodig om je spullen mee te nemen tijdens het fietsen.

Koop geen goedkope fietsbroeken

Als je goedkope korte broeken draagt, krijg je zeker een zere achterwerk. Het kan zijn dat je meer moet betalen voor een pad van een bekend en vertrouwd merk, maar de kwaliteit van het pad en het extra comfort dat het je geeft zullen de kosten goedmaken. Net als zadels werken verschillende pads het beste voor verschillende fietsers, dus ga voor een pad die voor jou werkt. Overweeg om een ​​koersbroek aan te schaffen, omdat deze tijdens het rijden veel beter op zijn plaats blijft zitten. Tot slot mag je nooit extra ondergoed dragen, vooral katoenen ondergoed. Het houdt meer vocht vast, waardoor pijn, huiduitslag en infecties waarschijnlijker worden. Bovendien moet je aan meer denken dan alleen de kwaliteit van je broek. Ook moet je letten op de tas die je meeneemt tijdens het fietsen. Een kapten and son backpack bijvoorbeeld is een goed merk van een fietstas.