Mijnwebpartner Artikel Blog
Image default
Dienstverlening

4 Tips om een stroomstoring te voorkomen

Er zijn allerlei voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een stroomstoring te voorkomen. De meeste zijn zo simpel en voor de hand liggend, dat het bijna overbodig is om ze op te noemen. De eerste tips is, dat je regelmatig de elektrische leidingen in je woning moet controleren. Let dan vooral op de isolerende buitenlaag. Als die beschadigd raakt kunnen de kabels contact met elkaar maken en dan treedt er kortsluiting op. Op dat moment zal de zekering in de meterkast doorslaan en heb je een stroomstoring. Beschadigde elektrische kabels zijn verantwoordelijk voor veel stroomstoringen.

Niet te veel stroom gebruiken

Het ene apparaat verbruikt meer stroom dat het andere. Als je een apparaat aansluit op een stopcontact moet je opletten dat er niet meer stroom wordt gevraagd dan is toegestaan. Dat is tip 2. Vooral bij verlengkabels wil dit nog weleens mis gaan. Als er teveel stroom door een te dun snoertje wordt gejaagd, zal de isolatielaag smelten. Net als bij tip 1 ontstaat daardoor kortsluiting met een stroomstoring tot gevolg. Als je echt veel te veel stroom door een dun snoertje laat gaan, kan de plastic mantel zelfs in brand vliegen. Een stroomstoring door kortsluiting gaat vaak vergezeld met een woningbrand.

Gebruik alleen goedgekeurde apparaten

Elke snoer en elk apparaat dat in Nederland kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet hoort ter voorkoming van een stroomstoring gekeurd te zijn op veiligheid. Tip 3 is dat je dit moet controleren. Als je een apparaat koopt met een CE keurmerk weet je zeker dat het apparaat veilig kan worden gebruikt. Apparaten zonder zo’n keurmerk kunnen in brand vliegen en een stroomstoring veroorzaken. Berucht zijn sommige merken telefoon opladers. De laatste tip ter voorkoming van een stroomstoring is dat je de kabels niet mag afdekken met zeil of tapijt.