Oosterse lampen, hoe worden ze gemaakt en waar komen ze vandaan?

Mijnwebpartner

Waar komen oosterse lampen eigenlijk vandaan? “Ja duh, uit het Oosten” zal je nu hoogstwaarschijnlijk zeggen. Heb je ook best een goed punt, maar ik wil in deze blog wat specifieker zijn. Het Oosten is vanaf midden Nederland best wel groot, ik ga er persoonlijk namelijk vanuit dat de lampen niet uit Twente komen.

De Oosterse lampen komen met name uit landen in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, Egypte, Marokko, Turkije en Syrië. Elk land heeft zijn eigen design en specifieke kenmerken waaraan je kunt zien waar de lampen vandaan komen. Alle lampen hebben verschillende dingen gemeen. De lichtval en het handwerk wat in de lampen gaat zitten zijn daar de belangrijkste van.

Handwerk? Oosterse lampen worden volledig met de hand behandeld, misschien dat het eerste proces, het maken van de bol wel machinaal gebeurt tegenwoordig, dat weet ik ook niet. Maar het perforeren van het metaal wordt wel degelijk met de hand gedaan. Het leuke daaraan is dat er zo geen enkele lamp gelijk is, elke lamp is uniek, ondanks dat de bewerkers met uiterste precisie de gaatjes maken in de metalen bollen.

De lampen met stukjes glas erin verwerkt zijn helemaal een priegelwerk om te maken, elke stukje glas moet met een klein ijzerdraadje vastgezet worden in de lamp. Daardoor kost het uren om maar één lamp in elkaar te zetten. Dit verklaart dan ook meteen de prijs van dit soort lampen. Maar het resultaat mag er ook zeker zijn. De lichtval door de geslepen stukjes glas is werkelijk fenomenaal te noemen. Het licht valt werkelijk alle kanten op en zorgt zo voor majestueuze lichteffecten op muren en plafonds. Iedereen die een kamer met een brandende oosterse lamp binnenkomt zal stil worden om de komende minuut rond te kijken naar de prachtige lichtval.

Daarmee komen we meteen op mijn volgende punt, de lichtval van de oosterse lampen. Door de kleine gaatjes in de oosterse lampen te combineren met een felle lamp wordt het lichteffect versterkt. De kleine ‘bolletjes licht’ die op je muur te zien zijn geven meteen een stuk oosterse sfeer aan je kamer. De kamer doet zelfs wat oosters aan met een brandende lamp. Je kunt op deze manier een relatief felle lamp gebruiken, zonder dat dit direct vervelend doordat je verblind wordt door de lamp.

Maar oosterse lampen zijn niet alleen mooi om te zien, ze hebben ook een hele historie. De lampen werden van origine gebruikt als verlichting van huizen van rijken in het Midden-Oosten. Het is de laatste dagen helemaal trendy om een oosterse lamp op te hangen in een modern interieur. Dit omdat het leuk is om wat meer warmte te geven aan een modern interieur wat vooral bestaat uit strakke elementen.

Kortom een oosterse lamp heeft je veel te bieden, of je nu een moderne of klassieke inrichting hebt. Deze lampen geven een stuk sfeer, warmte en daardoor is het altijd leuk om een oosterse lamp, of het nu een Arabische, Marokkaanse of Turkse lamp is, op te hangen in je kamer.

https://woonverlichting.wordpress.com/2015/02/23/mijn-ervaring-met-oosterse-lampen/

About

View all posts by