Mijnwebpartner Artikel Blog
Woning en Tuin

Hanglampen in de huiskamer

De huiskamer is het centrum van de woning.  Hier gebeurt het, hier eten we, kijken we tv, kortom dit is de belangrijkste ruimte van een huis. Hoe verlicht je een woonkamer? En waar hang je een hanglamp in deze ruimte? Vaak bestaat een woonkamer uit een eethoek en een zithoek. Beide hoeken zijn heel anders ingericht. De zithoek is laag, bevat een bank een salontafel en een televisie. De eethoek bevat vaak een prachtige eettafel.  

Bij een open keuken spelen weer hele andere elementen een rol.  In ons verhaal gaan we uit van een standaard situatie.  Dus een huiskamer met een hoge eettafel. Boven een tafel hang je vrijwel altijd een hanglamp. De kleur en het formaat van de tafel spelen een grote rol bij het uitzoeken van een hanglamp boven de eettafel.  Hang boven een klassieke oude eikenhouten tafel geen moderne stalen hanglamp. Dat is geen combinatie. Anders om. Een bronzen hanglamp boven een  moderne glazen eettafel is ook geen gezicht. Modern en klassiek gaan niet goed samen. Industriële lampen passen boven vrijwel elke tafel.  

Natuurlijk is niet alleen de tafel bepalend. De rest van het interieur moet er natuurlijk ook bij passen. Maar industriële hanglampen zijn zowel modern als klassiek.  De laatste trend zijn koperen hanglampen. Deze zijn erg lastig te combineren. Het is een warme kleur, maar wel een hele lastige kleur. Om goed te combineren zul je elders in de huiskamer een paar koperen elementen moeten toevoegen. Bijvoorbeeld een kaarsenstandaard. Steigerhouten tafels zijn ook erg trendy in de huiskamer. Hierboven staat grijs en zwart erg goed. Wit valt een beetje weg. En klassieke lampen vormen ook geen combinatie met deze stijl van eettafels.

Wanneer je graag een spelletje speelt of de krant leest, is de hoeveelheid licht een belangrijk punt voor het maken van een goede beslissing. Te veel licht kan ook als ongezellig worden beschouwd. De ideale hanglamp is daarom dimbaar. Er zijn hanglampen met een dimmer op het armatuur. Sommige hanglampen zijn alleen dimbaar via een dimmer via de muur. Let op: goedkope LED-armaturen zijn soms helemaal niet dimbaar.  Laatste tip: hang een hanglamp nooit in het midden van een kamer. Dit is esthetisch niet verantwoord en bovendien erg onpraktisch. Je zult hier voortdurend je hoofd aan stoten.

http://verlichting-tips.nl/de-ideale-hanglamp/