Mijnwebpartner Artikel Blog
Woning en Tuin

Bubbelbad plezier verminderd door bacteriën

Bent u de gelukkige bezitter van een eigen Jacuzzi in de tuin en geniet je dagelijks van een heerlijk verwarmd en bubbelend bad. Lekker na een drukke dag op het werk even ontspannen en alles aan je voorbij laten gaan. Wat is er lekkerder dan dat denkt u nu waarschijnlijk. Echter kunnen toch enige pretbedervers uw bubbelplezier doen verminderen. Enkele biologen kunnen dit zelfs bevestigen.

Wist je dat je enkele onsmakelijke en zelfs gevaarlijke bacteriën kan overhouden van een plons in het bubbelbad? Daarbij is niet enkel het water een kweekbron van ziektekiemen, ook in de hete damp zweven er heel wat beestjes rond. Het zou hierbij vooral gaan om de microparasiet ‘pseudomonas aeruginos’ die voor een erg pijnlijke uitslag zorgt. De bacterie kan de haarzakjes infecteren waardoor rode vlekken en bultjes ontstaan die zich kunnen ontwikkelen tot puistjes met pus en erg kunnen jeuken. De bacteriën bouwen trouwens een goede resistentie op. Een extra dosis desinfecteermiddel zorgt ervoor dat ze even niet meer vermenigvuldigen, maar doodt ze niet.

Terwijl deze bubbelbad aanslag meestal na een aantal dagen vanzelf verdwijnt, moet je vooral oppassen voor legionella, ook wel de ‘veteranenziekte’ genoemd. Door de verdamping van het water komt de bacterie in de longen terecht. Eventuele symptomen zijn dan spierpijn, lichte hoofdpijn en een mogelijke longontsteking. Vooral 50-plussers, rokers en mensen met een met een verzwakt immuunsysteem zijn vaak het slachtoffer.

Naast de ziektemakers die op een natuurlijke manier in het water terechtkomen, doen mensen er zelf nog een schepje bovenop. “De gemiddelde bader heeft ongeveer een tiende van een gram ontlasting aan zijn billen hangen”, zegt Charles Gerba. Om het wat beter voor te stellen geeft Gerba nog wat extra cijfers: “Wanneer je er met vijf inzit, is er ongeveer een koffielepel ontlasting vermengd in het water.”

Daarnaast zijn er waarschijnlijk ook mensen die geen zin hebben om uit het water te stappen om te plassen en dan maar besluiten om het maar in de Jacuzzi te doen. Niet alleen dit soort vloeistoffen maar ook andere vloeistoffen zoals zweet vinden hun weg in het water. Om deze reden is het aangeraden niet alleen na maar ook voorafgaand aan uw bubbelsessie even een verfrissende douche te nemen. Zo hebben make-up en lotion geen negatieve invloed op het water in het bad en kunnen bacteriën zich minder snel ontwikkelen.

http://www.sunspabenelux.nl