Welke verschillende typen schemerschakelaars zijn er?

Wat is een schakelaar

Een schakelaar is een doorgang in een stroomkring, waarmee je de elektrische stroom kunt doorlaten of verbreken. Met de schakelaar kan je een apparaat of lamp aan of uitdoen. In huis hebben we meestal vele schakelaars om de lichten aan te doen. Er bestaan vele soorten schakelaars die allemaal hun eigen kenmerken hebben.

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende schakelaars in huis.

Enkelpolige schakelaar

De enkelpolige schakelaar heeft één ingang en één uitgang en wordt gebruikt om één lichtpunt te bedienen. Deze schakelaar sluit één stroomdraad uit om de elektriciteit te verbreken.

Dubbelpolige schakelaar

De dubbelpolige schakelaar, ook wel tweepolige schakelaar, heeft twee ingangen en uitgangen, die tegelijk onderbroken kunnen worden. De tweepolige schakelaar bedient beide stroomdraden, wat de veiligheid vergroot. Deze schakelaar wordt dan ook gebruikt in badkamers en voor buiten.

De wisselschakelaar

De wisselschakelaar maakt het mogelijk om één lichtpunt vanaf twee plekken aan of uit te doen. Deze schakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een lamp boven een trap. De lamp is van beneden en van boven aan of uit te doen.

De kruisschakelaar

De kruisschakelaar maakt het mogelijk om een lichtpunt vanuit drie of meer schakelaars te bedienen. Een voorbeeld is een slaapkamerlamp die bij de deur kan worden aangedaan en kan worden uitgedaan aan allebei de kanten van het bed (of andersom: aan bij het bed en uit bij de deur).

De trappenhuisautomaat

Deze schakelaar schakelt het licht in zodra er op de knop gedrukt wordt en schakelt het automatisch uit na een bepaalde tijd. Deze schakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt in trappenhuizen, kelders en gangen. Hij zorgt ervoor dat het licht niet onnodig blijft branden. Je kunt zelf instellen hoe lang de schakeltijd is.

De telerupter of inpulsrelais

Met deze schakelaar kun je een licht fel aanzetten of juist dimmen. Door de schakelaar meerdere keren aan te raken kun je de hoeveelheid elektriciteit en dus de hoeveelheid licht regelen.

Nog veel meer soorten schakelaars

Er bestaan nog veel meer soorten schakelaars en elke schakelaar heeft zijn eigen symbool in de installatietekening. Bedenk goed wat de schakelaar moet kunnen doen en overleg met een vakman als je nog meer informatie nodig hebt.

 

https://www.installatievakwinkel.nl/schakelmateriaal/schemerschakelaar

About

View all posts by