Veel mensen dromen van een huis met een rieten dak. Als je door een villawijk in Wassenaar, Blaricum of Naarden rijdt, dan zullen de rieten daken je sneller tegemoetkomen dan Vespa’s in de binnenstad van Amsterdam. Je zult echter ook zien dat er verschillende soorten riet zijn, want elke rieten kap is anders. Als je een rieten dak op je huis wil, is dit mogelijk en je zult natuurlijk een goed rietdekkersbedrijf moeten uitzoeken, want zelf rietdekken is eigenlijk niet te doen. Voordat je echter overgaat tot een samenwerking met een rietdekkersbedrijf, moet je wel weten wat voor soort riet je op je dak wil hebben. In dit artikel bespreken we drie veel voorkomende soorten. WaterrietWaterriet is de meest duurzame van de strobedekkende materialen, met een levensverwachting van ongeveer vijftig tot zestig jaar. Bij het opnieuw rietdekken met waterriet wordt nieuw riet direct op de spanten bevestig, beginnend op de dakranden, en worden de uiteinden van de stelen blootgelegd. Stalen of hazelaarslingeringen houden elke laag riet op zijn plaats. Een legget wordt vervolgens gebruikt om het riet in vorm te kleden.
LongstrawsLongstraw moet worden gemaakt in ‘yealms’ voordat het kan worden gebruikt voor rietdekken. Een yealm is een strakke, compacte laag stro die aan beide uiteinden waterpas is. Hierdoor wordt het rietje rechtgezet en opgeruimd, waardoor het hanteerbaar is voor het rietdekken. Bij het opnieuw rietdekken van longstraw, wordt bestaand materiaal meestal alleen teruggehaald naar een grondlaag, voordat het nieuwe riet wordt bevestigd. Netten worden meestal op het hele dak aangebracht, omdat longstraw vatbaarder is voor aanvallen van vogels.
Gekamd korenrietHoewel het vergelijkbaar is met waterriet, is dit een soort riet waarvan het graan is verwijderd met behulp van een kammachine. Het toepassen van gekamd riet van tarwe is vergelijkbaar met waterriet, maar het bestaande materiaal van het dak hoeft niet noodzakelijk allemaal te worden verwijderd. |