Baangarantie, wat is het waard?

Mijnwebpartner

Je kunt je afvragen wat het nu eigenlijk waard is om een baangarantie te hebben als je aan een opleiding begint. Het UWV heeft zich dat ook afgevraagd en in de loop der jaren zijn er begrippen ontstaan over de kans op een baan als je aan een opleiding begint. Er zijn mensen die beginnen aan een opleiding omdat ze de opleiding leuk vinden, maar ze kijken niet naar de baankansen. En dat is tegenwoordig heel belangrijk geworden.

Het begrip baangarantie

Zoals je misschien al kunt afleiden aan het woord baangarantie, gaat het om de garantie voor een baan. Het UWV wil immers maar al te graag geld uitgeven aan mensen waar de slagingskans groot is. Enkele jaren geleden dacht het UWV een goede oplossing gevonden te hebben. Je kon destijds alleen een opleiding volgen als er door iemand van de opleiding een baangarantie gegeven was. Dat kon dan gedaan worden door het instituut zelf of de werkgever. Echter bleek het in de praktijk net even iets anders. Er werden vele beloften gedaan die niet konden worden nagekomen.

Baanintentie en BaanInZicht

Het UWV wilde in de jaren 2000 af van dit beleid en besloot een andere tactiek te hanteren. Er werd vooral zo veel mogelijk geschoold en uiteindelijk moest je als student maar kijken waar je uit kwam. Er werd gekozen om hier van af te stappen en het begrip ‘baanintentie’ werd in het leven geroepen. Je moest dan een opleiding kiezen waarmee je een grote kans had op een baan. Was dit niet het geval na je opleiding, dan werd de opleider op het matje geroepen. Maar ook deze tactiek werkte als los zand. In 2010 werd er daarom opnieuw overgestapt naar een ander begrip, namelijk ‘Baan In Zicht’. Je moet aan het begin van je re-integratie traject kunnen aantonen dat er veel kansen zijn. Dit moet je doen aan de hand van vacatures en arbeidsmarktrapporten.

https://www.wervingenselectiekennemerland.nl

About

View all posts by